Напомням на читателите, че СпейсЕкс изпълнява тази мисия по заявка на

...
Напомням на читателите, че СпейсЕкс изпълнява тази мисия по заявка на
Коментари Харесай

УСПЕХ: Американският пилотиран кораб Крю Драгън се скачи с Международната космическа станция!

Напомням на читателите, че СпейсЕкс извършва тази задача по заявка на компанията Аксиом – първата изцяло частна галактическа експедиция до МКС. Това е по този начин, защото комерсиален галактически транспортен съд с екипаж, състоящ се напълно от частни лица (т.е. никой от тях понастоящем не е чиновник на държавна агенция) пристигна на орбитална станция.

Ето кои са четиримата членове на екипажа на “Крю Драгън ”: пълководец на кораба е Майкъл Лопез-Алегрия, някогашен астронавт на НАСА и понастоящем чиновник на Аксиом. Той е съпроводен от трима милиардери – Лари Конър, Ейтан Стибе и Марк Пати, всеки от които е платил $55 милиона за десетдневния си престой в орбита. Лопез-Алегрия и Конър са американци, Пати се трансформира в 12-тия канадец, летял в космоса, а Стибе е едвам вторият израелец, достигнал орбита.

Преди Стибе единственият различен астронавт на Израел е бил Илан Рамон, който почина трагично при злополуката на совалката “Колумбия ” през 2003 година. 

Настоящата задача е единствено началото за Аксиом. Частната компания е резервирала още няколко полета на кораби “Крю Драгън ”, а през 2024 година възнамерява да стартира да изстрелва модули и да ги прикачва към МКС. На по-късен стадий модулите ще се отделят и ще се трансфорат в независима орбитална станция.

Напомням също по този начин, че НАСА финансира няколко плана за частни станции, които ще обезпечат човешко наличие в околоземна орбита даже и откакто МКС бъде пенсионирана по-късно през това десетилетие. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР